Увага! Cайт не оновлюється

Повідомлення

Перейти до розділу
27 серпня 15:59
ЗВІТ ПРО РОБОТУ КОМІСІЇ ЗА ПЕРІОД РОБОТИ ВРУ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ (2014-2019 роки) посилання...
05 липня 09:05
04 липня 2019 року у Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації відбулася робоча нарада докладніше
03 липня 10:00
04 липня 2019 року відбудеться засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації докладніше

Діяльність Комісії

20 грудня 2018, 18:07

20 грудня 2018 року у Спеціальній контрольній комісії ВРУ з питань приватизації відбулася робоча нарада

 На засідані було розглянуто наступні питання:

-підсумки малої приватизації із застосуванням електронної торгової системи “ProZorro.Продажі”;

-інформація ФДМУ щодо відмови у задоволенні позову до ТОВ "ЕСУ";

-щодо загрози зриву приватизації державного пакету акцій ПАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат".

 У нараді взяли участь народні депутати України: Ігор Лапін, Павло Різаненко, Олександр Дубінін, Олександр Нечаєв, Геннадій Чекіта, також  керівництво Фонду державного майна України, МЕРТу, Ощадбанку, Укрексімбанку та відповідальні працівники Мінюсту, СБУ, Адміністрації Держспецзв’язку.  

 Було розглянуто підсумки малої приватизації із застосуванням електронної торгової системи «ProZorro. Продажі». Як зазначив у презентаційній доповіді Перший заступник МЕРТ Максим Нефьодов - перші торги з продажу об’єктів малої приватизації на електронних аукціонах через операторів електронних майданчиків на базі електронної торгової системи «ProZorro.Продажі» відбулися у серпні 2018 року. Було наголошено на перевагах електронних аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації, оскільки це дає змогу забезпечити прозорий і швидкий механізм продажу та дозволяє встановити ринкові ціна на об’єкти приватизації, крім того, створює додаткові механізми для економічного зростання.

   Станом на 20 грудня 2018 року відбулося 443 успішних електронних аукціони з продажу об’єктів малої приватизації. Ціна продажу об’єктів склала більше 546 млн грн, з яких 287 млн грн – це надходження від приватизації об’єктів державної власності і 260 млн грн – комунального майна. Загалом на сайті електронної торгової системи оголошено близько 1,5 тис. аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації із загальною стартовою ціною 1,5 млрд грн.

 

 Заслухано інформацію ФДМУ щодо відмови у задоволенні позову до ТОВ «ЕСУ» (про розірвання договору купівлі-продажу 92,791% акцій ПАТ «Укртелеком» і повернення цього пакету акцій у державну власність).

         Як відомо, рішення Господарського суду міста Києва від 19.10.2017 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 12.12.2017 про розірвання договору купівлі-продажу 92,791% акцій Укртелекому і повернення цього пакету акцій у державну власність було скасовано постановою Верховного суду від 03.07.2018, якою справу спрямовано на новий розгляд до Господарського суду міста Києва. Останнім рішенням Господарського суду міста Києва від 07.11.2018 було відхилено позов Фонду держмайна про розірвання приватизаційного договору купівлі-продажу контрольного пакета акцій Укртелекому і стягнення 81,9 млн дол США пені за прострочення виконання зобов'язання із внесення інвестицій. Суд не взяв до уваги аргументи, що ТОВ «ЕСУ» як покупцем не внесено інвестицій у розмірі 450 млн дол США, не створено та не передано у державну власність виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення.  
       Представники Адміністрації Держспецзв’язку на робочій нараді ще раз наголосили, що телекомунікаційна мережа спеціального призначення створена, але не передана до державної власності, що було обов’язком ТОВ «ЕСУ» та Укртелекому. При цьому це зобов’язання може бути виконане шляхом передачі у державну власність відповідного обладнання, яке використовується як для потреб мережі спецзв’язку так і для власних потреб Укртелекому.
    Фонд держмайна повідомив, що 13.12.2018 до Північного апеляційного господарського суду подана апеляційна скарга. Ухвалою суду зупинено дію рішення господарського суду міста Києва від 07.11.2018 та призначене судове засідання на 6 лютого 2019 року.  
   Перший заступник Голови Комісії наголосив на підтримці позиції, наведеної в апеляційній скарзі Фонду держмайна.

          

Щодо ситуації з ПАТ «ЗАлК» доповів член Комісії О. Дубінін. Він наголосив на незадовільному виконанні попереднього Рішення Комісії від 21.09.2017 та 12.07.2018 Фондом державного майна України, Генпрокуратурою, Мінюстом, керівництвом ПАТ «ЗАлК».

Фонд державного майна України повідомив про необхідність зміни діючого менеджменту у зв’язку з невиконанням завдання щодо відновлення  основного виробництва  в окремих цехах підприємства. Було акцентовано увагу на необхідність захисту державних інтересів в Міжнародному центрі з врегулювання інвестиційних спорів стосовно претензій до ПАТ «ЗАлК» від компаній «Emergofin B.V.» та «Velbay Holdings LTD» (дочірні підприємства ОК «РусАл») до держави України на загальну суму близько 830 млн. доларів США.

Довідково: раніше  (в 2017р. та в січні-березні 2018р.) для вирішення цього питання Мінюстом в якості юридичного радника було залучено міжнародну компанію Sherman&Sterling LLP.