Увага! Cайт не оновлюється

22 серпня 2019, 14:56 ( Секретаріат Комісії )

Арештовано 93% акцій ПАТ "Укртелеком"

  Державна виконавча служба арештувала майже 93% акцій "Укртелекому" за борги ТОВ "ЕСУ" – це підприємство є власником пакета акцій "Укртелекому". Мова йде про заборгованість у майже 1,8 мільярда гривень перед державним "Ощадбанком".
Арештовані акції Укртелекому продадуть, щоб компенсувати борг "ЕСУ" перед "Ощадбанком". Продати акції можна буде під час здійснення процедурі виконавчого провадження і публічних торгів. Про це повідомила прес-служба банку.
      Чому акції арештували?
ТОВ "ЕСУ" не виконала свої фінансові зобов'язання у визначені терміни перед "Ощадбанком", і банк вирішив стягнути заборгованість через суд. Утім, процес, м'яко кажучи, не був простий – він тривав майже два роки. У підсумку, Верховний Суд визнав обґрунтованою позицію "Ощадбанку".
     Що кажуть в "Укртелекомі"?
У ТОВ "ЕСУ" знають про існування виконавчих проваджень щодо зобов'язань перед "Ощадбанком. І кажуть, що "відповідально ставляться до своїх зобов'язань та шукають шляхи їх урегулювання". Утім, раніше в "Укртелекомі" заявляли про розчарування рішенням Верховного суду.
    Про який борг мовиться?
"Укртелеком" та "Ощадбанк" 15 вересня 2015 року уклали договір, згідно з яким до 15 березня 2017 року "Укртелеком" мав оплатити облігації свого власника "ЕСУ" на 1 мільярд гривень плюс накопичений за ним дохід.
   Що відомо про  ПАТ "Укртелеком"?
Це найбільший оператор фіксованого зв'язку в Україні. Станом на зараз значну частину його клієнтів складають державні органи, навчальні, адміністративні та медичні установи, аварійні служби. Фонд держмайна у 2011 році на конкурсній основі продав 92,79% акцій "Укртелекому" філії австрійської EPIC – ТОВ "ЕСУ" – за 10 мільярдів 575 мільйонів 100 тисяч гривень. А у 2013 році "ЕСУ" придбала група "СКМ" українського олігарха Ріната Ахметова. У серпні 2017 року "Укртелеком" у суді вимагав розірвати договір та визнати зазначені зобов'язання припиненими. Суд компанія виграла у вересні 2018 року, згодом у лютому 2019 виграла й апеляцію, а от касацію у Верховному суді – програла.
     Детальніше можна ознайомитися за посиланням: 24tv, biz
 Інформаційно: Обставини приватизації  Укртелекому та аналіз виконання покупцем зобов’язань по договору купівлі-продажу неодноразово розглядались на засіданнях Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації. Зокрема,  рішеннями Комісії  від 31.03.2016 та від 12.07.2018 детально описані етапи протиправного виведення активів "Укртелекома" із державної власності та ситуацію із непогашенням заборгованості покупця Укртелекому перед державними банками за випущеними облігаціями.
Верховний Суд України 31.10.2018 року відмовився задовольнити касаційну скаргу Ощадбанку та залишив без змін рішення судів нижчих інстанцій у справі, якими держбанку було відмовлено в задоволенні позову до ТОВ “ЕСУ” про стягнення 1,1 млрд грн боргу шляхом звернення стягнення на 92,79% акцій “Укртелекома”, які належать ТОВ “ЕСУ” (кінцевий бенефіціар - Рінат Ахметов) та були передані в заставу для Ощадбанку. 6 лютого 2019 року Господарський суд м. Києва відкрив провадження за нововиявленими обставинами в цій справі (№910/14130/17) яке ініціював Ощадбанк. Свої позовні вимоги Ощадбанк обґрунтовував тим, що “Укртелеком” не виконав зобов’язання за договором купівлі-продажу цінних паперів  від 15.09.2015 та не викупив до 15.03.2017 в Ощадбанку облігації ТОВ “ЕСУ” серії С на 1 млрд грн.
Комісія і надалі триматиме на контролі це питання.