Увага! Cайт не оновлюється

Головна > Документи > Інформація про приватизацію > Коментарі фахівців та експертів
30 жовтня 2018, 13:21 ( Секретаріат Комісії )

Невже халявна приватизація знову повториться в Україні

          Фахівець Олександр Гончаров, засновник "Київського фондового центру" переконаний, що настав час побудувати справжню приватну ринкову економіку.

"...Фактично ми маємо придумати механізми і способи, як у нових умовах масштабної приватизації забезпечити не тільки захист капіталу, а й привабливу прибутковість. І це при тому, що контроль над значною частиною активів українських фінансово-промислових груп, створених ще в лихі 90-ті, неминуче буде перехоплено їхніми головними конкурентами – міжнародними корпораціями. Це, швидше за все, будуть з приватизаційними об'єктами операції один проти одного.

Іноземні інвестори відчувають свою силу, яка спирається на безроздільну фінансову могутність. Ну, а оскільки центр світової економіки почав зсуватися до Східної Азії на східне узбережжя Тихого океану, світові фінанси рухаються теж туди. Ці мільярдери, наприклад з Китаю, працюють одразу на декількох світових ринках – в Америці, Європі, Азії та в інших регіонах, отримуючи надприбутки з того майданчика, який на цьому етапі є найбільш перспективним. Сьогодні вони уважно придивляються до України.

Як із цієї ситуації нам, українцям, отримати значну користь? Наприклад, тривалий час уся економіка Китаю була побудована на політиці низького курсу юаня. Треба також нам створити в Україні привабливе інвестиційне середовище (особливо в період приватизації 2018-2020), а поки у нас немає сприятливого середовища для інвестицій, доволі слабкий захист приватного капіталу. І головне – треба орієнтуватися не на олігархів, а на національні інститути спільного інвестування та фонди прямих інвестицій. Основна інвестиційна мета таких інвестфондів – це зростання вартості приватизованих підприємств."

Детальніше можна ознайомитися за посиланням: 112.ua