Увага! Cайт не оновлюється

18 січня 2018, 16:24 ( Секретаріат Комісії )

18 січня 2018 року у Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації обговорено питання «Про купівлю Укрексімбанком та Ощадбанком облігацій, емітованих покупцем державного пакету акцій Укртелекому – ТОВ «ЕСУ», та ситуацію щодо непогашення заборгованості перед державними банками».

Робоча група Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації 18 січня 2018 року   під головуванням Першого заступника Голови Комісії Лапіна І.О. , заступника Голови Комісії Різаненка П.О. та члена Комісії Чекіти Г.Л. обговорила питання «Про купівлю Укрексімбанком та Ощадбанком облігацій, емітованих покупцем державного пакету акцій Укртелекому – ТОВ «ЕСУ», та ситуацію щодо непогашення заборгованості перед державними банками».

Приватизація 92,7% акцій Укртелекому відбулась у 2011 році. Як відомо, тоді ТОВ «ЕСУ» - єдина компанія, яка відповідала неконкурентним та дискримінаційним умовам приватизації, сплатила за Укртелеком 10,6 млрд. грн. Одразу ж після завершення оформлення угоди про приватизацію майже половину цієї суми (5 млрд. грн.) ТОВ «ЕСУ» під емітовані нею облігації надали банки України, в т.ч. державні банки Ощадбанк та Укрексімбанк - по 2 млрд. грн. кожен. У 2013 та 2015 роках відбулась подальша реструктуризація цих боргів і встановлено термін погашення – березень 2017 року.

З липня 2015 року ТОВ «ЕСУ» припинила виконувати свої зобов'язання перед Укрексімбанком та Ощадбанком. Незважаючи на претензійно-позовну та договірну роботу держбанків, на сьогодні у зв’язку із судовими рішеннями двох інстанцій про повернення до державної власності 92,7% акцій Укртелекома, перспективи непогашення заборгованості перед Укрексімбанком та Ощадбанком за емітованими ТОВ «ЕСУ» облігаціями на суму близько 5,6 млрд. грн. і завдання цим збитків державі в особливо великих розмірах стають цілком реальними. Навіть у разі прийняття відповідних судових рішень на користь державних банків, можливості для примусового погашення заборгованості є достатньо обмеженими, адже відсутні відомості про наявне у ТОВ «ЕСУ» майно, на яке може бути звернене стягнення.

Народні депутати України – члени Комісії звернули увагу представників Укрексімбанку та Ощадбанку на невідповідність інтересам держави угод щодо купівлі та реструктуризації облігацій ТОВ «ЕСУ» через їх абсолютну ризикованість, преференційність та неринковість.

Крім цього, було відзначено недостатність вжитих юристами держбанків заходів по погашенню облігацій. Зокрема, блокування погашення заборгованості Укрексімбанку відбулось внаслідок ухвали Київського апеляційного господарського суду від 28.11.2016 про призначення судової економічної експертизи щодо розміру нарахованих відсотків та інфляційних втрат, яка не проведена вже майже 14 місяців. Укрексімбанк обмежився лише поданням касаційної скарги (яка була відхилена на підставі того, що ГПК не передбачає оскарження ухвал про призначення судових експертиз) і не вносив клопотання про зміну експерта, не звертався до правоохоронних органів про притягнення його до відповідальності за затягування та бездіяльність тощо.

Фонду державного майна членами Комісії було рекомендовано активізувати роботу щодо забезпечення фактичного перерахування 92,7% акцій Укртелекому на рахунок держави, адже рішення про повернення цього пакету акцій до державної власності вже набуло законної сили.

Крім того,  у членів Комісії залишилось ще багато питань до державних банків, які передбачається розглянути в подальшому на засіданнях Комісії.