Увага! Cайт не оновлюється

26 березня 2015, 16:08

Рішення Комісії від 18 березня 2015 р.

 

 Рішення  

 

  Про інформацію робочої групи Комісії щодо протидії незаконній приватизації та визначення шляхів її попередження.

 

м. Київ                                                                                     18 березня  2015 р.

 

 

         Попередній аналіз приватизації  минулих років  дає підстави  для висновків щодо непоодиноких випадків  проведення приватизації із наданням необґрунтованих переваг окремим суб’єктам на шкоду іншим, тобто в умовах  штучного обмеження конкуренції.

         Для цього використовувались, зокрема, наступні засоби :

 

1.      Залучення  до участі у конкурсах  виключно претендентів, які відповідають вимогам поняття  «промисловий інвестор».

2.      Наявність  в кваліфікаційних  умовах вимоги  володіння  майбутнім  покупцем  певним  пакетом акцій підприємства, що виставляється на продаж (як це мало місце в «Законі про особливості приватизації Укррудпрома» та умовах продажу «Нікопольського заводу феросплавів»).

3.      Наявність досвіду співпраці  з об’єктом продажу, до того ж, у визначених обсягах .

4.      Наявність у потенційного покупця попереднього  багаторічного  досвіду роботи в Україні .

5.      Крім цього, застосовувались  штучні обмеження  процедур  проведення приватизації за рішенням судів, як для майбутніх покупців так і для органів приватизації.

6.       Мали  місце непоодинокі випадки «загублення  документів», необхідних для участі у конкурсі, та  відхилення пропозицій  покупців через дрібні  несуттєві  помилки у документах.

7.  Змова учасників при біржових продажах, що призводить до суттєвого           зниження суми отриманої в результаті продажу об’єкта.

8.  Відчуження державного майна позаприватизаційними способами,   зокрема,  через фіктивне банкрутство, податкову заставу, тощо.

 

 

         Для детального опрацювання  матеріалів  проведеної приватизації  знакових   для економіки  держави об’єктів  Комісією створені робочі групи.

 

         Для попередження та недопущення подібних порушень  у майбутньому пропонується наступне.

 

1. Органам  приватизації  суворо дотримуватись  вимог чинного законодавства  при підготовці та проведенні конкурсів та не допускати порушень наведених вище.

 

2. Для забезпечення конкурентності продажу  забезпечити  обов’язкову участь у конкурсних комісіях  органів  Антимопольного комітету України або погодження ними  умов конкурсу. Звернути особливу увагу на виконання цього пункту робочим групам, створеним Комісією по перевірки випадків неконкурентної приватизації. 

 

 

3.  Максимально    обмежити випадки неконкурентної реалізації  державного майна (викуп, реалізацію переважного права викупу та інше). 

 

4. Для   підготовки   до  продажу, знакових (стратегічно важливих для економіки галузей та/або територій) для економіки держави об’єктів, залучати радників із числа провідних консалтингових компаній.

 

 

 

 

  Голова комісії                                                      Б.А. Філатов

 

 

  Секретар Комісії                                                           К.Г.Усов