Увага! Cайт не оновлюється

Повідомлення

Перейти до розділу
27 серпня 15:59
ЗВІТ ПРО РОБОТУ КОМІСІЇ ЗА ПЕРІОД РОБОТИ ВРУ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ (2014-2019 роки) посилання...
05 липня 09:05
04 липня 2019 року у Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації відбулася робоча нарада докладніше
03 липня 10:00
04 липня 2019 року відбудеться засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації докладніше

Діяльність Комісії

13 лютого 2019, 09:22

Важливо, щоб процес приватизації був здійснений відкрито, прозоро, на ринкових принципах

    Про актуальні виклики і найбільш гострі проблеми України журналісти FinClub розпитали постійного представника МВФ в Україні Йосту Люнгмана.
" Історично склалося, що Україна успадкувала великий обсяг державної економіки, яка зараз налічує понад 3500 підприємств. Левова частка з них страждає від недоінвестування, їхні бізнес-моделі та корпоративне управління не відповідають викликам сучасності, і тому вони потребують модернізації. У багатьох випадках вони є джерелом корупції, а часом і відвертих крадіжок. Замість того щоб живити українську економіку, вони висмоктують її соки. Рішення полягає в тому, щоб відчутно скоротити частку державного сектору в економіці. Переведення цих підприємств з державного до приватного сектору дозволило б Уряду сконцентруватися на своїх основних функціях, а саме забезпеченні оборони, охорони правопорядку, публічної інфраструктури, освіти, охорони здоров’я та соціальної підтримки малозабезпечених. І якщо ці підприємства опиняться в руках приватних підприємців, це забезпечить правильні довготермінові стимули, щоб їх модернізували, щоб створювалася додаткова вартість, яка в результаті почне збільшувати свій внесок в економіку в цілому.
  Але важливо, щоб цей процес був здійснений відкрито, прозоро, на ринкових принципах. І якщо дозволити інвесторам конкурувати за право отримати ці підприємства на відкритих аукціонах, то, з одного боку, держава отримає за них найбільш високу за таких умов ціну, з іншого – такий аукціон мав би виграти інвестор, який бачить в цьому підприємстві найбільший потенціал і через те готовий викласти за нього найбільшу ціну.
  Ухвалений минулого року новий закон про приватизацію створює міцне підґрунтя для цього. Тепер черга за Урядом, який повинен впровадити цей закон і розпочати приватизацію."
Детальніше читайте у ексклюзивному інтерв'ю  Йоста Люгмана виданню: FinClub