Увага! Cайт не оновлюється

Повідомлення

Перейти до розділу
27 серпня 15:59
ЗВІТ ПРО РОБОТУ КОМІСІЇ ЗА ПЕРІОД РОБОТИ ВРУ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ (2014-2019 роки) посилання...
05 липня 09:05
04 липня 2019 року у Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації відбулася робоча нарада докладніше
03 липня 10:00
04 липня 2019 року відбудеться засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації докладніше

Діяльність Комісії

29 квітня 2015, 17:25

Рішення Комісії від 22 квітня 2015 р.

 

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

Щодо перспектив та проблемних питань приватизації державного майна в 2015 році

 

 

    м. Київ                                                                                      22 квітня   2015 року

 

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачено надходження коштів до Державного бюджету України в розмірі 17 млрд.грн. Кабінет Міністрів України мав затвердити у двотижневий термін після прийняття зазначеного Закону Перелік об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році, який би забезпечив надходження до Державного бюджету України в розмірі, встановленому цим Законом.

Надходження коштів до Державного бюджету України від приватизації державного майна за період 2012 р., 2013 р., 2014 рік становлять відповідно: 6,763 млрд.грн., 1,480 млрд. грн., 0,466 млрд.грн.

Враховуючи те, що у 2012-2014 роках  завдання щодо надходження коштів від приватизації державного майна не виконувались, Кабінет Міністрів України своїми Розпорядженнями в кінці бюджетного року коригував їх, фактично підганяючи скориговане завдання до фактично отриманих коштів.

Тому виникає питання щодо реальності виконання завдання з надходження коштів від приватизації державного майна у 2015 році.

Комісія зазначає,що приватизація у поточному році проводиться в умовах  триваючого збройного конфлікту та окупації Російською Федерацією частини території України,чого не мало місця у попередні роки. Зрозуміло, що частина об`єктів права державної власності не доступна для здійснення приватизаційних процесів,зруйнована або суттєво пошкоджена внаслідок бойових дій. Загальна інвестиційна привабливість державного майна різко знижена, що не може не вплинути на ціну продажів.

Крім того, потребує уточнення позиція Уряду стосовно пріоритетів приватизації та стратегічного напрямку цього процесу, адже в жодному разі не можна допустити будь-якої участі у приватизації прямо чи опосередковано громадян або юридичних осіб РФ  та країн, які  підтримують загарбницьку політику Росії. Уряду слід було б чітко заявити, що на участь у приватизації майна в Україні можуть розраховувати лише ті,хто всіляко підтримує Україну у боротьбі з ворогом.

Слід зауважити, що останнім часом питання приватизації публічно обговорюються керівниками державних органів, які не уповноважені на це державою, зокрема міністром економіки і торгівлі,  міністром фінансів.

В той час, як єдиним органом, який здійснює політику приватизації та здійснює управління державним майном є Фонд державного майна і саме він несе відповідальність за наслідки державної політики в сфері приватизації.

Враховуючи вищезазначене, а також інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України, Фонду державного майна України,

Комісія вирішила:

1. Інформацію Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України, Фонду державного майна України взяти до відома.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

-  розробити нову Державну програму приватизації  на наступні роки з урахуванням особливостей існуючої ситуації в державі;

- вжити заходів щодо унеможливлення прямо або опосередковано участі  в приватизації державного майна громадян або юридичних осіб Російської Федерації та країн, які підтримують її зовнішню політику стосовно України;

- вжити заходів щодо розкриття вичерпних відомостей стосовно покупців об’єктів приватизації державної власності в частині засновників, учасників юридичних осіб та їх кінцевих власників з метою унеможливлення участі громадян Російської Федерації в приватизації державного майна.

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України, Фонду державного майна України з метою захисту майнових інтересів працівників державних сільськогосподарських підприємств здійснювати приватизацію цих підприємств виключно шляхом їх перетворення в колективні сільськогосподарські підприємства з розпаюванням землі та майна.

4. Кабінету Міністрів України надати в Спеціальну контрольну комісію Верховної Ради України з питань приватизації перелік об’єктів державної власності, які плануються до приватизації у 2015 році, що має забезпечити  надходження коштів у обсязі 17 млрд. грн.  та вказати черговість їх приватизації,  балансову вартість і прогнозну вартість продажу.

 

 

Голова Комісії                                                 Б.А. Філатов

 

 

Секретар Комісії                                              К.Г. Усов