Увага! Cайт не оновлюється

Повідомлення

Перейти до розділу
27 серпня 15:59
ЗВІТ ПРО РОБОТУ КОМІСІЇ ЗА ПЕРІОД РОБОТИ ВРУ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ (2014-2019 роки) посилання...
05 липня 09:05
04 липня 2019 року у Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації відбулася робоча нарада докладніше
03 липня 10:00
04 липня 2019 року відбудеться засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації докладніше

Діяльність Комісії

24 січня 2018, 14:49

Інтерв'ю Першого заступника Голови Комісії Лапіна І.О. стосовно прийнятого Верховною Радою України законопроекту № 7066.

 Ігор Лапін під час виступу в прямому ефірі телеканалу "Прямий" зазначив, що в кінцевому варіанті законопроекту про приватизацію державного майна України враховані питання щодо неможливості участі країни-агресора.

"Я наполягав на тому, що це Росія в першу чергу, бо це явно країна-агресор. Комітет у свій час наполягав, що взагалі без слова "Росія", але знов ж таки ми говоримо про популістів. Тобто сьогодні агресор один, завтра агресор інший. Нам доведеться міняти законодавство. Не дай бог, щоб у нас був час на зміни такого законодавства, якщо буде якийсь інший агресор. Але як правило часу в таких ситуаціях нема. Але ні, у нас було популярно прописати слово "Росія". І фактично хорошу тезу "країна-агресор" замінили на "країна-агресор Росія". Тобто цей момент був дуже напружений", - розповів він.

Лапін зазначив, що інший запобіжник не вдалося втілити в життя, той, що в разі виникнення посередників, можна було відкотити тему назад з передбаченими можливими штрафними санкціями.

Разом з тим він наголосив, що ризик участі Росії в приватизації через компанії-прокладки наразі малоімовірний.

"Не зовсім вони мають таку можливість, тому що в нас є таке поняття як санкційний список. Вони теж не мають права брати участь у приватизації. Ми не можемо гарантувати, що будь-яку компанію, яку по-чесному викупить той чи інший об'єкт, завтра не викупить якийсь росіянин. Але перш за все ми не допускаємо їм можливості сьогодні це зробити. Другий момент – поняття вивчення тих чи інших компаній, тобто якщо ми говоримо про великі об'єкти там будуть міжнародні інвестиційні радники залучатись, тобто поняття вивчення ми маємо це робити. Інший момент - я вважаю, що нам, законотворцям, потрібно в цьому контексті додатково прописувати важелі впливу з можливими відкатами", - додав нардеп.

Він наголосив, що у нардепів для цього є невеликий термін, для великих об'єктів це 11 місяців, для малих – 5 місяців на підготовку.

"І у нас у законотворців є той проміжок часу, щоб до початку приватизації, де ми готуємо ці об'єкти, зробити ці процедурні моменти, щоб убезпечитись від посередників. Поки уряд готує об'єкти для приватизації, домашнє завдання для депутатів – підготувати законопроект, який міг би убезпечити нас від таких "прокладок". Думаю, що на базі комісії з питань приватизації ми будемо намагатися випрацювати такий механізм і будемо пропонувати ВР до початку приватизаційних процесів цей механізм прописати в законодавчому полі", - підсумував Лапін.

Нагадаємо, 18 січня Верховна Рада України ухвалила законопроект №7066 про приватизацію. За відповідне рішення проголосували 266 депутатів.