Увага! Cайт не оновлюється

27 серпня 2019, 17:32 ( Секретаріат Комісії )

Велика приватизація може стартувати до кінця року

  Фонд державного майна України вважає, що перші продажі об'єктів великої приватизації можливі вже до кінця року, якщо у вересні Кабінет Міністрів України затвердить інвестиційних радників. Про це повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook керівник Фонду держмайна Віталій Трубаров:"Якщо у вересні Кабінет міністрів затвердить інвестиційних радників як перший крок до запуску великої приватизації, то на перші продажі можна вийти ще наприкінці цього року". Також він зазначив, що ФДМУ розробив п'ятирічну програму дій, протягом якої процес приватизації буде завершено, оренда держмайна отримає новий закон та ринкові механізми регулювання, а оціночна діяльність (регулятором якої є ФДМУ) якісно зміниться. Керівник Фонду держмайна також додав, що Україна має відмінний закон про приватизацію, чіткі й конкурентні правила, до яких є довіра західних інвесторів. Для запуску великої приватизації, за словами Трубарова, необхідні кілька умов. Основною умовою є затвердження Кабміном до 30 вересня інвестиційних радників на вже відібрані підприємства: Одеський припортовий завод, "Вугільну компанію "Краснолиманська", "Індар", завод "Електроважмаш", "Об'єднану гірничо-хімічну компанію".

  Крім того, Кабмін своїм розпорядженням повинен передати в управління ФДМУ ще приблизно 20 великих підприємств для приватизації. Це питання Комісія розглядала на своєму засіданні 28.02.19. Міністерства і відомства повинні передати в управління Фонду вже близько 30 затверджених для продажу підприємств, які роками не передаються на приватизацію. Також Кабмін має зобов'язати міністерства провести повну ревізію державного майна та передати Фонду все те, що підлягає приватизації.

Необхідно також і рішення Уряду про оптимальні терміни приватизації обленерго з урахуванням закону "Про ринок електричної енергії". Також, від Верховної Ради України очікується розгляд законопроекту про скорочення переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, а також розгляду проектів законів про реорганізацію спиртової галузі.

       Детальніше читайте за посиланням: unian, liga, obozrevatel, ukrinform