Увага! Cайт не оновлюється

Головна > Текстові публікації > Засідання Комісії > Протоколи засідань Комісії
Надрукувати Зменшити зону перегляду

Протоколи засідань Комісії

01 лютого 2016, 17:23

Протокол засідання від 9 грудня 2015 р.

 

 

 

 

м. Київ, вул. вул. Банкова, 5-7                                    09    грудня     2015  р.

кімната 418                                                           17-00 год

 

 

 

Порядок денний

 

 

          1.  Про стан виконання рішень виїзного засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, яке відбулося 23 вересня 2015р. у м. Дніпропетровськ.

 

         2. Щодо стану  повернення до державної власності  пакету акцій  ПАТ     «ЗАлК»  у розмірі 68 %  статутного фонду та планів його подальшої приватизації.

 

         3. Щодо незаконного відчуження земель промисловості загальною площею 94, 67 га державного підприємства «Радіопередавальний центр» у місті Бровари Київської області.

 

            4. Різне

 

Присутні:

1.            Лапін І.О. - Перший заступник Голови комісії (головуючий на засіданні)

2.            Різаненко П.О. - заступник Голови Комісії

3.           Унгурян П.Я. - заступник Голови Комісії

4.     Усов К.Г. -  Секретар Комісії

 

Члени комісії:

Кіссе А.І., Луценко І.В., Чекіта Г.Л., Донець Т.А.

          Суслова І.М. - Голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

 

Від секретаріату:

 

1.     Матвійчук О.С. – завідувач секретаріату

2.     Гудова О.Ю. – заступник завідувача секретаріату

3.     Янковський С.І. - заступник завідувача секретаріату

4.     Левшукова Н.О. – головний консультант

5.     Фролов П.В. - головний консультант

6.     Докієнко Л.О. – головний консультант

7.     Вершебенюк Л.О. – головний консультант

8.     Хмілевська Т.П. – старший консультант

9.     Демко О.В. – старший консультант

 

Запрошені:

1. Парфененко Д.М.  – Перший заступник Голови ФДМУ

2.     Асташев Євген Вікторович – директор Департаменту договірного менеджменту, міждержавних майнових та корпоративних відносин

3.     Безверха Світлана Володимирівна – начальник Управління з питань відновлення платоспроможності та представник ФДМУ у справах про банкрутство

4.   Яцюк Тетяна Борисівна – начальник Управління взаємодії з Верховною радою України та комунікаційного забезпечення ФДМУ

5.   Кравченко Андрій Миколайович – заступник начальника Управління  з економіки СБУ

6.     Бондаренко Євген Вікторович – Прокурор Київської області

7.     Гнатюк Мирослав Миколайович – Начальник відділу  забезпечення представництва в вищих судах  ГПУ

8.     Єна Руслан Олександрович – Начальник відділу кримінального захисту економіки СБУ Запорізької області

9.     Калениченко Андрій Олексійович – Прокурор відділу процесуального керівництва прокуратури  Київської області

10. Капустюк Анатолій Анатолійович – радник першого заступника голови СКК з приватизації

11. Качуровська Алла Аполінарієвна – Директор юридичного департаменту

12. Кошман Вадим Олександрович – Начальник відділу ГПУ

13. Кравченко Андрій Миколайович –  Заступник начальника управління захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки СБУ

14. Краснолуцький Олександр Васильович – Директор департаменту землеустрою, використання земель  Держгеокадастру України 

15. Левченко Олег Васильович – В.о. начальника головного управління Держгеокадастру  у Київський області  

16. Скочко Олексій Олександрович – В.о. директора державного підприємства «Радіопередавальний центр»

17. Черній Дмитро Анатолійович – Начальник відділу інфраструктури Департаменту захисту економіки Національної поліції України

18. Колесник Олександр Вікторович – заст. прокурора Київської обл.

19. Сергієва Лідія Анатоліївна  - інформаційне агентство «Правда»

20. Богданов Олег - інформаційне агентство «Правда»

 

 

     З питання «різне» порядку денного Перший заступник Голови Комісії       Лапін І.О. повідомив, що 26 листопада 2015 року Спеціальною контрольною комісією Верховної Ради України з питань приватизації було проведено круглий стіл: «Перспективи та особливості приватизації торфовидобувних підприємств України»  з метою недопущення руйнації торфовидобувної галузі, до якої можуть призвести непродумані кроки щодо зміни форми власності, які мали місце в деяких інших галузях.  

У роботі круглого столу   взяли участь народні депутати України   Лапін І.О., Дзюблик П.В., Головко М.Й., Дехтярчук О.В., Розенблатт Б.С., Арешонков В.Ю., відповідальні працівники  Фонду державного майна України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України,  НАН України, торфовидобувних  компаній, експерти з питань приватизації,  представники громадськості  та ринкового реформування економіки.

 

         Було обговорено умови та шляхи збереження сировинної  бази підприємств, переоформлення  ліцензій та інші питання пов’язані із зміною форми власності, соціальні питання тощо. Створення умов для  більш широкого використання торфопродукції для заміщення природного газу, а також в інших галузях економіки. Після доопрацювання Рекомендації круглого столу будуть направлені Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Державному концерну «Укрторф» та іншим учасникам для врахування при прийнятті управлінських рішень.  

 

 

З питання першого порядку денного виступив Перший заступник Голови Комісії  Лапін І.О.

Участь в обговоренні питання порядку денного взяли Лапін І.О.,  Різаненко П.О.,

 

          Заслухавши та обговоривши інформацію про стан виконання рішень виїзного засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, яке відбулося 23 вересня 2015р. у м. Дніпропетровськ,

 

Комісія вирішила:

 

1. Національній Комісії, що   здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг надати інформацію щодо дотримання Придніпровською тепловою електростанцією, що  входить до складу ПАТ ДТЕК «Дніпроенерго»  Ліцензійних умов провадження господарської діяльності на постачання теплової енергії за підсумками перевірки від 03.11.2015 по 23.11.2015 р.

 

2.  Рекомендувати Кабінету Міністрів України: 

2.1.  внести зміни до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.07.2014 за № 667-р  та Постанови Кабінету Міністрів України від 12.05.2015      № 271 «Про проведення прозорої та конкурентної приватизації у 2015 році» щодо виключення  ПАТ “Дніпрометробуд» з  переліку об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році  з метою  реалізації проекту «Завершення будівництва метрополітену в                                м. Дніпропетровськ»:

2.2. забезпечити передачу цілісного майнового комплексу ПАТ “Дніпрометробуд»  до комунальної власності територіальної громади міста Дніпропетровськ  відповідно до Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» з метою  реалізації проекту «Завершення будівництва метрополітену в м. Дніпропетровськ».

 

 3. Рекомендувати Фонду державного майна України,    з метою  реалізації проекту «Завершення будівництва метрополітену в                               м. Дніпропетровськ»: 

  3.1. скасувати план розміщення акцій ПАТ «Дніпрометробуд», що затверджений Фондом;

  3.2 виключити підприємство з Плану-графіку виставлення об'єктів груп В, Г на продаж в 2015 році, затвердженого Наказом ФДМУ від 08.06.2015 року №829 шляхом внесення змін до Наказу і не включати на 2016 рік.

 

 4. Рішення Комісії надіслати до Кабінету Міністрів України, Національній Комісії, що   здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Фонду державного майна України,  Дніпропетровській   міській раді.

 

Голосування:  за – 8 (одноголосно)

          Рішення прийнято.

 

 

     З питання другого порядку денного виступив Перший заступник Голови ФДМУ   Парфененко Д.М.  

Участь в обговоренні питання порядку денного взяли  Лапін І.О., Різаненко П.О., Чекіта Г.Л., Донець Т.А.,  Луценко І.В., представники ФДМУ, СБУ, СБУ Запорізької обл., Генпрокуратури.

 

Заслухавши та обговоривши інформацію щодо стану  повернення до державної власності  пакету акцій  ПАТ «ЗАлК»  у розмірі 68 %  статутного фонду та планів його подальшої приватизації, Комісія вирішила:

 

         1. Фонду державного майна України  вжити вичерпних заходів  щодо, збереження майна підприємства, ефективного управління корпоративними правами держави ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», зокрема, призначення   генерального директора  підприємства та реалізації програми відновлення виробництва, а також визначитись із подальшою приватизацію підприємства.

 

          2.  Звернутися  до Служби безпеки України  з пропозицією  повідомити Комісію:

          - про  результати  розслідування відкритого  кримінального  провадження за ст. 113 Кримінального кодексу України,  притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до знищення стратегічного об’єкта української промисловості.

          - про результати  досудового  розслідування кримінального провадження за фактом вивозу демонтованого обладнання з території ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» внесеного  до Єдиного реєстру досудових розслідувань  за інформацію про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем).

            Вжити додаткових заходів  щодо збереження майна підприємства, зокрема, направлених на унеможливлення вивезення  демонтованого обладнання та металобрухту  без документів або  за  неналежно оформленими  документами, зокрема, наданими колишніми власниками.

           З метою недопущення  подальшого знищення та розкрадання майна, саботування  діяльності  ПАТ «ЗАлК»,   розглянути питання    про оголошення підозри за наявними  провадженнями в.о. директора  ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат»   Ліщуку І.І., та у разі наявності підстав, подальшого  притягнення до кримінальної відповідальності з обранням відповідних запобіжних заходів. 

 

         3. Запропонувати Генеральній прокуратурі України  повідомити:

 - щодо  результатів інвентаризації майна  та активів товариства, ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат.

          Зважаючи на значні  обсяги  триваючого   розкрадання  майна підприємства ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат»  взяти  під особовий контроль хід оперативно-розшукової діяльності, дізнання, досудового слідства по наявним  кримінальним провадженням, зокрема:

         - за ст. 113 Кримінального кодексу України,  притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до знищення стратегічного об’єкта української промисловості;

         - про результати  досудового  розслідування кримінального провадження за фактом вивозу демонтованого обладнання з території ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», внесеного  до Єдиного реєстру досудових розслідувань  за інформацію про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем).

       

         4. Звернутися  до Державної фіскальної служби України  з проханням поінформувати  Комісію про результати інвентаризації майна ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», проведеної на  виконання Постанови слідчого управління фінансових розслідувань  Міжрегіонального головного управління ДФС – Центрального офісу з обслуговування великих платників Державної фіскальної служби України від 17.07.2015 року.

 

 Голосування:  за – 8 (одноголосно)

          Рішення прийнято.

 

 

 З питання третього порядку денного виступив заступник Голови Комісії  Різаненко П.О.

 

Участь в обговоренні питання порядку денного взяли Лапін І.О., Різаненко П.О., Чекіта Г.Л., представники Генпрокуратури, Держгеокадастру, Держспецзв’язку.

 

        Заслухавши та обговоривши інформацію щодо незаконного відчуження земель   промисловості загальною площею 94,67 га державного підприємства «Радіопередавальний центр» у місті Бровари Київської області,

 Комісія вирішила:

 

       1. Звернутися до Генеральної прокуратури України з пропозицією вжити заходів щодо притягнення до відповідальності:

суддів Окружного адміністративного суду міста Києва, що в непередбачений чинним законодавством спосіб змінили цільове призначення земельної ділянки площею 94,67 га;

 - керівника  Державного підприємства «Радіопередавальний центр», що вчинив розтрату державного майна;

-  керівництво Головного управління Держземагентства в Київській області, що з порушенням чинного законодавства виділило 94,67 га промислових земель фізичним особам.

 

       2. Звернутися до Генеральної прокуратури України та Національного антикорупційного бюро України з пропозицією подати віндикаційний позов щодо повернення земельної ділянки площею 94, 67 га у державну власність.

 

       3.  Звернутися до Адміністрації державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України з пропозицією вжити заходів щодо повернення у державну власність нерухомості ДП «Радіопередавальний центр», яка незаконно вибула з державної власності.

 

       4. Звернутися до Державної служби України з питань геодезії, картографії і кадастру з пропозицією провести службове розслідування з метою встановлення фактів порушення земельного законодавства та притягнення до відповідальності посадових осіб Головного управління Держземагентства в Київській області, відділу Держземагентства у місті Бровари, які сприяли у незаконному виведенні з державної власності 94,67 га земель промисловості.

 

Голосування:  за – 8 (одноголосно)

    

          Рішення прийнято.

 

 

Рішення та стенограма засідання  Комісії від 09.12.2015р. додаються.

 

 

Перший заступник Голови комісії                           І.О. Лапін

 

Секретар Комісії                                                        К.Г. Усов

 

 

 

 

Протокол вела старший консультант секретаріату Комісії  Демко О.В.