Увага! Cайт не оновлюється

26 березня 2015, 15:57

Рішення Комісії від 18 березня 2015 р.

 

 

 

РІШЕННЯ

 

щодо невиконання Фондом державного майна України рішень судів України та Європейського суду з прав людини стосовно

приватизації нежитлового приміщення у м. Києві

 

 

м. Київ                                                                                18 березня 2015 року

 

 

До Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації звернувся директор ТОВ ВФ «Астейс» В.В. Шнайдрук (м. Київ, вул. Алма-Атинська, 107/2) з приводу тривалого більше 10 років невиконання посадовими особами регіонального відділення Фонду державного майна по          м. Києву рішень національних судів всіх інстанцій та Європейського суду з прав людини щодо приватизації нежитлового приміщення, яке знаходиться за адресою: м. Київ, просп. Червонозоряний, 119.

В ході розгляду піднятого питання Комісією встановлено наступне.

Між регіональним відділенням Фонду державного майна України по м. Києву (далі – РВ ФДМУ) та ТОВ ВФ «Астейс» (далі – ТОВ) 09.12.2002 було укладено договір оренди нежилого будинку площею 1996,5 кв. м за адресою: м. Київ, проспект Червонозоряний, 119, що знаходився на балансі ВАТ «Київський завод художнього скла» з метою розміщення офісно-торгівельно-розважального комплексу. Строк дії договору оренди з 09.12.2002 по 09.12.2005.

Із доданих до звернення матеріалів вбачається, що станом на 04.07.2005 ТОВ ВФ «Астейс» за рахунок власних коштів з дозволу орендодавця було здійснено ремонтно-відновлювальні роботи, що становило 29,87% ринкової вартості зазначеного приміщення та 71,7% від його залишкової (балансової) вартості.

Згідно діючого на той період Закону України «Про Державну програму приватизації» (на 2000-2002 роки) у разі прийняття рішення про приватизацію орендованого державного майна (будівлі, споруди, приміщення) орендар одержує право на викуп цього майна, якщо орендарем за згодою орендодавця здійснено за рахунок власних коштів поліпшення орендованого майна, яке  неможливо відокремити від відповідного об'єкта без завдання йому шкоди, вартістю не менш як 25 відсотків залишкової (відновної за вирахуванням зносу) вартості майна (будівлі, споруди, приміщення).

У 2005 році ТОВ звернулося до РВ ФДМУ з заявою про включення орендованого приміщення площею 1996,5 кв.м по просп. Червонозоряному, 119 до переліку об’єктів державної власності групи А, що підлягають приватизації шляхом викупу.

РВ ФДМУ відмовило товариству у проведенні приватизації шляхом викупу орендованого ним приміщення, посилаючись на те, що по зазначеному нерухомому майну розглядається справа щодо розірвання договору оренди за невиконання умов договору в частині здійснення ремонтних робіт та нецільового використання будинку, а також розглядається справа в Господарському суді м. Києва за позовом ТОВ ВФ «Астейс» до регіонального відділення щодо вчинення дій з приватизації вказаного нежитлового будинку.

За заявою ТОВ ВФ «Астейс» Господарський суд м. Києва постановою від 03.11.2005 у справі №30/11 зобов’язав регіональне відділення Фонду державного майна України по м. Києву включити до переліку об’єктів права державної власності групи А, що підлягають приватизації шляхом викупу, двоповерхову окремо розташовану будівлю їдальні загальною площею 1996,5 кв. м, що знаходиться за адресою: м. Київ, просп. Червонозоряний, 119. Зазначена судова постанова пройшла всі судові інстанції України і залишилась без змін. Декілька років постанова перебувала на виконанні державної виконавчої служби України, та не зважаючи на тривалий час виконання, вона так і не  була виконана.

Тривале невиконання рішень національних судів спонукало заявників звернутися до Європейського суду з прав людини, який рішенням №27617/06, виданим 21.02.2013, постановив, що держава-відповідач має виконати рішення національного суду, ухваленого на користь заявників, які залишаються не виконаними, та сплатити штрафні санкції в розмірі трьох тисяч євро. На сьогодні рішення виконано тільки в частині виплати коштів за рахунок Державного бюджету України.

РВ ФДМУ по м. Києву зазначає, що їм стало відомо 7 червня 2010 року про звернення ТОВ «Астейс» до Європейського суду з прав людини.

Разом з тим,  спірне приміщення у 2008 році було передано в оренду ТОВ «Елібре», та у 2010 році приватизовано даним товариством шляхом викупу. Договір купівлі-продажу було укладено 28.07.2010 між РВ ФДМУ по м. Києву та ТОВ «Елібре».

Таким чином, крім очевидної тяганини з виконанням рішень національних судів, що призвело до фактичної дискредитації держави на міжнародному рівні, в даній ситуації вбачається, принаймні, надання необґрунтованих переваг при приватизації одним підприємницьким структурам на шкоду іншим.

 

З урахуванням вищезазначеного, Комісія  в и р і ш и л а:

 

1. Звернутися до Фонду державного майна України з вимогою негайно вжити заходів, передбачених чинним законодавством України, включно із зверненням у необхідних випадках до судів, для безумовного виконання Рішення Європейського суду з прав людини №27617/06, виданого 21.02.2013 у справі ПМП «Фея» та інші проти України.

 

2. Звернутися до Міністерства юстиції України з проханням надати інформацію про причини закриття виконавчого провадження з примусового виконання рішень національних судів, невиконання яких змусило заявника звернутися до Європейського суду з прав людини за захистом своїх порушених прав.

 

3. Звернутися до Генеральної прокуратури України з пропозицією:

- організувати перевірку обставин тривалого невиконання рішень судів, в тому числі рішення Європейського суду з прав людини, за результатами якої у разі наявності підстав, вжити заходів прокурорського реагування;

- перевірити законність передачі в оренду та договору купівлі-продажу спірного приміщення, укладеного між регіональним відділенням Фонду державного майна України по м. Києву та ТОВ «Елібре».

 

4. Інформацію про вжиті заходи заслухати на засіданні Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації у травні 2015 року.

 

5. Рішення Комісії надіслати Фонду державного майна України, Генеральному прокурору України, Міністру юстиції України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

 

 

 

 

Голова Комісії                                                                        Б.А. Філатов          

 

 

 

Секретар Комісії                                                                    К.Г. Усов